Samenwerking_2handsv2

 

Slapperdewatski : wat is dat?

Geinspireerd door Poolse vertalingen, kwam dit woord in mij op : het woord bestaat niet. Dit omdat ik tijdens begeleidingstrajecten en trainingen veel geconfronteerd wordt met allerlei excuses en rationele verklaringen waarom mensen met veel energie?! blijven herhalen van hun disfunctioneel en zelfdestructief gedrag. Regelmatig verwijs ik mensen naar de JA-Maar site, echter die is inmiddels al aangepast en de JA-Maar test staat er niet meer op. Deze was reuze leuk om te lezen en te ervaren, echter verandering begint bij acceptatie van de feiten, bewustzijn en het zelfinzicht actief (daar waar nodig met hulp) vergroten. Het toe-eigenen van je gedrag en emoties ipv zeggen dat dit alleen komt door factoren buiten jezelf. Met draaien, ontkennen, achter strategien en systemen verschuilen (famile-, werk, gewoonten, regels,wetten en andere institutionaliseringsgedoe) en ook eigen aannames vanuit vermijding ontstaan, blijf je in meer van hetzelfde. Het steeds aan anderen uitleggen hoe het bij jou werkt en hoe je bent, gaat jouw zelfinzicht, zelfreflectie en bijdrage aan een mooiere wereld zeker niet groeien!

De meeste mensen weten zelf ergens wel dat hun redenaties en verklaringen niet kloppen of werken, maar toch blijven mensen dit uit zelfbescherming(??!!) herhalen om zichzelf en anderen te overtuigen. Ook vooral om niet te komen tot inzichten die leiden tot verandering en hier iets actiefs mee te gaan doen. Gebrek en moeite met verantwoordelijkheid nemen en toe-eigenen van dit (vaak op angst gebaseerde) feit. Zoals men decennia deed met ontkennen van gezondheidsbeinvloeding van drank, drugs en rookgedrag. Of om maar wat actueels te noemen : klimaatbeinvloeding door de mens. Dit geloven is natuurlijk veel makkelijker als je dit niet kunt hanteren of onder ogen wilt zien en er werkelijk wat aan wilt doen. 

Persoonlijk vind ik beetje zonde van de tijd om alleen het aanhoren van de klachten buiten jezelf, zonder dit om te zetten naar positieve actie en bijdrage aan inzicht in je ''systemen'' waar je in kennelijk aardig in vast zit. Onderzoek dit (lef hebben!), zie meer keuze opties en durf met bestaande patronen te breken! LimiTense kan hier bij goed ondersteunen in respect met je scepsis dilemma's en angsten hiervoor! Daar is inzet, lef en incasseringsvermogen voor nodig. 

Graag wil ik dus deze ''voorgeprogrammeerde'' gewoonten met u deze omzetten naar functioneel en pro-actief leergedrag. Vanuit je voelbare weerstand ook durven kijken waar die vandaan komt en tot actie en verandering te komen die vooral heel veel plezier en resultaat zal opleveren!

En anders wens ik u veel succes met uw verdere Slapperdewatski aanpak: het leven en activiteiten moeten altijd leuk zijn, alles als het even kan under full-control en als het toch moeilijk wordt hard weglopen of wegkijken en wegredeneren of relativeren. En dat doen tegenwoordig heel veel mensen al dan niet bewust dus je bent vast geen uitzondering als dat je weer een excuus geeft!

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via info@limitense.eu of 020-2621251 

Laatste wijziging 4-5-2017